Open Monumentendag 2023

Fietsroute langs Levend Erfgoed 10 september

Open Monumentendag is een landelijk initiatief dat ieder jaar in het tweede weekend van september wordt georganiseerd. Dit jaar dus op 9 en 10 september. Het thema is Levend Erfgoed.

Beleef Oldenzaals erfgoed op de fiets

Het Palthe Huis heeft speciaal voor de Open Monumentendag een fietsroute uitgezet. Je fietst langs plekken waar bijzondere dingen te zien en beleven zijn die met (levend) erfgoed en monumenten te maken hebben.

Activiteiten

Het start- en eindpunt van de route (30 km) is de Plechelmusbasiliek (fietsknooppunt 64). Je kunt hier een kijkje nemen en ook openen de deuren van de Hofkerk en Antoniuskerk. Het Palthe Huis is deze zondag gratis te bezoeken en elk half uur kun je er een rondleiding volgen van ongeveer een kwartier. Maar er is meer… Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt? Je ontdekt het op de werkplaats van de midwinterhoornblazers! Bij de Höfte ontdek je een aantal bijzondere veerassen waarmee we in Nederland al eeuwenlang samenleven en die ons landschap vormden. Je kunt meedoen aan een rondleiding over het schitterende landgoed de Hulst. Ook ontdek je een bijzondere manier van paarden houden in een “Paddock Paradise”. Tenslotte kun je deze dag de Joodse begraafplaats bezoeken en dat is bijzonder te noemen, omdat deze normaal gesloten is voor publiek.

Wanneer

Zondag 10 september. Deelname is gratis.

De route

Meedoen? Je kunt de route ook vooraf ophalen bij Tourist info Oldenzaal of het Palthe Huis (vanaf maandag 4 september). Ook liggen er op de dag zelf afgedrukte exemplaren bij de Plechelmusbasiliek, waar de route start.

Hieronder alvast de route