Feestelijke opening Duurzaamheidsplein fase 2

Feestelijke opening met sponsoren

Op vrijdagmiddag 25 mei hebben we de opening gevierd van het duurzaamheidsplein bij de Höfte. Op dit plein leren kinderen en hun ouders alles over het opwekken van duurzame energie. Het project is volledig mogelijk gemaakt door sponsoren, grotendeels vanuit het Oldenzaals bedrijfsleven. Sponsoren zijn  onder andere; Stichting Rojocatho, Rabobank Twente-Oost, Rotary Oldenzaal, Stichting Algemaan Nut Hengelo, Twence, Gemeente Oldenzaal, H. Zoontjes tuin en landschap architect, H&S, Keizers bronbemaling, Negam, en Vindingrijck.  In verschillende fases werd het plein de afgelopen jaren vorm gegeven.

Zelfvoorzienend met zonnepanelen

In de eerste fase werd een overkapping geplaatst met zonnepanelen op het dak. Hierdoor is De Höfte volledig zelfvoorzienend in haar energiebehoefte.  De zonnepanelen dienen ook als zichtlocatie, voor iedereen die overweegt zonnepanelen aan te schaffen. Door de samenwerking met Duurzaam Thuis Twente, is het mogelijk om publiek en geïnteresseerden te voorzien van onafhankelijke informatie en voorlichting.  Voor kinderen is er een electro spel over het opwekken van duurzame energie, heb je de vraag goed beantwoord? Dan gaat de lamp branden (op zonne-energie).

 

 

 

 

 

 

 

Speelplaats met duurzame speeltoestellen

In fase twee is verder geborduurd op het spelend leren. Het verdere plein is ingericht met duurzame speeltoestellen. Kinderen kunnen een wedstrijdje fietsen op twee energiefietsen. Wie de meeste energie opwekt laat de zwaailamp branden. Ook kun je zien hoe hard je moet fietsen om genoeg energie op te wekken voor bijvoorbeeld een laptop of een waterkoker. Een ander speeltoestel is de zonnebloem. Kinderen kunnen de zonnebloem richting  de zon draaien. Veel licht geeft veel energie, hierdoor gaan de bladeren van de bloem harder draaien. Weinig of geen licht? Dan gaan de bladeren minder snel of stoppen ze zelfs. Net als in het echt; bloemen en planten groeien naar het licht toe. Zonder licht is er geen energie om te groeien.  Het derde speelobject is de waterpomp.  Door te draaien aan het rad wordt er grondwater omhoog gepompt. Dit is helder en schoon water, waar je natuurlijk heerlijk mee kunt spelen! Maar hoe komt het dat het zo mooi schoon is en wat moet je daarvoor doen? Kortom hoe ga je duurzaam om met de grond en bodem? Alle speeltoestellen zijn erg leuk om mee te spelen en  bevatten daarnaast allemaal een duurzame boodschap.  Voor de kleintjes zijn er traptrekkers en komt er een natuurlijk ingericht water en zand spel. Het plein zal verder ingericht gaan worden met mooie groene beplanting.

Heerlijk terras

Onder de overkapping wordt een terras gemaakt, waar iedereen even kan uitrusten van al dat moois. Er zijn koffie, thee, ranja en kleine versnaperingen verkrijgbaar, waardoor een bezoek aan De Höfte een gezellig dagje uit wordt.